اولین بار این فیلم را در سینما عصر جدید تهران مشاهده کرده ام از میان تمام فیلمهایی که در دوران زندگی ام دیده ام هیچ فیلمی را به تلخی این فیلم ندیده ام فیلمی که کارگردانش یلمازگونی فقید بود و من هم از طرفداران پروپاقرص این کارگردان بوده ام علیرغم تلخی فیلم دهها بار این فیلم را دیده ام و هنوز که هنوز است گاهی این فیلم را می بینم ،خودم هم نمی دانم چرا!!
فیلمی که جایزه زیادی را برای یلمازگونی فقید به ارمغان آورد.کارگردانیکه متاسفانه در سن47 سالگی در پاریس درگذشت واز فوتش هم خیلی متاسف شدم. یادمه بعد از فوت یلمازگونی یکی از رومه ها باتیتر درشت نوشت : فیلم تمام شد!
داستان
فیلم در باره 5 زندانی است که از جزیره ای محصور در آب برای یک هفته مرخصی
میگیرندو هرکدام با مشکلات و شرایط خاصی در این مدت مرخصی دست و پنجه نرم
میکنند
راه » فیلمی که من تناسب اسمش با محتوایش را متاسفانه تا امروز درک نکرده ام و چنانچه قبلا، هم عرض کردم یکی از سیاه ترین و تلخ ترین مرثیه ها در باره زندگی انسانهای ست که بخاطر اشتباهاتی مجبورند سالهای باقی عمرشان را به تاوان آن خطاها بپردازند. 5 زندانی که مشکلات خانوادگی اساسی دارند پس از مدتها به درخواستشان پاسخ داده شده و میتوانند برای یک هفته به مرخصی بروند چنانچه پس از یک هفته خود رابه زندان معرفی نکنند فراری محسوب شده و تنبیهات سختی در انتظارشان است.سکانس اصلی داستان درحول زندگی فردی به نام سیدعلی میچرخد بعد از مرخصی متوجه میشود پدرش زن دومی اختیار کرده و همسرش در کام هوا هوس دنیا روی به آورده شاید تلخ ترین روایت داستان زندگی سید علی است
همسری را که عاشقش بوده در کام هوا و هوس میابد از سویی دلش به حال محبوبش میسوزد اما ازسوی دیگر حس تنفر و خشم وجودش را فرا گرفته در انتها وقتی که (زینه)زنش رامیبخشد دیگر بسیار دیر شده چرا که مادر فرزندش از سرما یخ زده.یکی دیگر از زندانیان در هنگام بازرسی توسط ژاندرمها بخاطر گم شدن کارت عبورش در همان ابتدای فیلم بازداشت میشود
و,نمیتواند به دیدار محبوبش نائل آید که به نظر من خوشبخت ترین زندانی همین فرد است چرا که غم و غصه هایش تنها در همان فراق یار باقی میماند.دیگری فردی است بنام مهمت که از طرف خانواده همسرش اجازه دیدار زن و بچه هایش را ندارد وهنگام فرار با خانواده اش در قطار وقتی در دستشویی قطار بخاطر تنها بودن با همسر شرعی ونه قانونیش توسط مردم خشک و نادان مورد ضرب و شتم قرار میگیرد.
فیلم راه» محصول سینمای جهان سوم است. تصویری که کارگردان از کشور ترکیه نشان می دهد، تصویری تاریک و خفقان آور است، تصویری از فقر و تنگدستی، تنهایی انسان، از بی عدالتی ها و عقب مانده گی های اجتماعی، از معضلاتی که از افکار سنتی ریشه می گیرد، از پدرسالاری و مردسالاری که در جای جای فیلم به چشم می خورد و از سایه قدرت طلبان ی و تاثیر آن بر روی اجتماع آن روز کشور ترکیه
فیلم راه» از جمله فیلم هایی است که حضور کارگردان در آن نقش پررنگی ایفا می کند. فیلم را باید اثری متعلق به سرنوشت و گذشته شخصیت فیلمساز یعنی یلماز گونی» دانست که خود چندین سال را در زندان های ترکیه گذرانده است و به هنگام مرخصی از زندان فرار کرده است.
درباره این سایت